Martorii patimilor - Giovanni Papini

Orizonturi
Brosata (paperback)
 
14,99LEI
Pro Editura ...
Brosata (paperback)
 
6,99LEI
Stoc epuizat
Z
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Romana
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Z
Brosata (paperback)
Titlul orginal: I Testimoni della Passione
Limba primei editii: Italiană
Anul aparitiei primei editii: 1937
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1941
Editura la care a aparut: Cugetarea Georgescu Delafras
"Martorii Patimilor" este o selecție de șapte povestiri ale martorilor reali sau imaginari ai patimilor lui Isus cu o introspecție a trăirilor fiecăruia: Iuda, Barabba, Malhus, Simon din Cirene, Caiafa, Pilat din Pont și Marele Rabin. Misterul creat de acești "martori" la minunile și viața lui Isus a creat, atât în memoria creștinilor cât și a celor necredincioși, o amintire care, deși metamorfozată de-a lungul timpului, nu poate fi pusă la îndoială și sălăsluiește în fiecare.

Despre Martorii patimilor - Giovanni Papini

Giovanni Panini (1881-1956) este un scriitor italian, care, deși nu a avut parte de o educație aleasă în prima parte a copilăriei, de-a lungul vieții a fost stăpânit de obsesia cunoașterii transformândul într-un scriitor remarcabil.
 
În volumul "Martorii patimilor" acesta compune și recompune trăirile a șase personaje reale și în ultima poveste două personaje ficționale care au fost implicate într-un fel sau altul în Patimile lui Isus.
 
Cartea are ca punct de pornire povestea lui Iuda, posibil cea mai cunoscută figură biblică a cărei acțiuni sunt cel mai des dezbătute. "Ispitirea lui Iuda", după cum se și intitulează acest prim capitol, surprinde discuția acestuia cu Diavolul care îl convinge să îl trădeze pe Isus pentru a se salva de la spânzurătoare. 
 
Cea de-a doua povestire este despre Barabba, tâlharul ales de popor pentru a nu fi spânzurat în detrimentul mântuitorului. Personaj simbolic în opera lui Papini, Barabba este asociat cu "Fiul tatălui", un Cain prezent în fiecare generație și care nu trebuie să moară, primindu-și cea mai tragică pedeapsă: dreptul de a trăi.În viziunea autorului, acesta ajunge să fie în cele din urmă îndepărtat de toți oamenii din jurul lui și ucis.
 
"Urechea lui Malhus" este despre personajul biblic Ezechil, auto-numitul Malhus, plin de ură și dorință de răzbunare. Ura lui este îndreptată în mare parte către apostolul Petru care îi taie urechea în încercarea de al apăra pe Isus. Mânat de cele mai negre sentimente, ajunge să i se îndeplinească dorința de a-l vedea îngenunchiat pe Petru dar satisfacția lui este rapid înlocuită când este luat drept creștin și rămâne și fără ce-a de-a doua ureche.
 
Deșii cel de-al treilea personaj este real, povestea vieții lui este construită aproape de la zero de autor. Silit să îi care crucea lui Isus până la Golgota, el primește recunoștință și răsplată ataât de la Mântuitor căt și de la credincioși. Chiar și sub aceste măguliri, în adâncul sufletului rămâne în ignoranță  și platitudine sfârșind omorât.
 
"Răzbunarea lui Caiafa" este despre lupta dintre Apostolii Petru și Ioan pe de o parte și Marele Preot, Caiafa, de cealaltă. Marele Preot, susținând inițial că el doar a înfăptuit dorința Domnului de a se sacrifica pentru popor, în cele din urmă își scoate la iveală adevărata intenție, de răzbunare. Condus de invidie pentru preferința lui Isus de ai avea apostoli pe cei 12 pescari și nu pe cei care în opinia lui cunosc cu adevărat Sfintele Scripturi, sfârșește în propria lui nebunie.
 
Penultima povestire este despre destinul lui Pilat care ajunge la suicid nemaiputând suporta povara vinovăție de a-l ucide pe Isus.
 
Cartea se sfârșește cu un dialog între două personaje pur fictive, reprezentanți ai două religii, evereiască și catolică. Sabbatai ben Șalom condiționează unirea celor două religii de dorința de a scoate complet din Biblie vinovăția sau legătura lor cu uciderea Mântuitorului.
 
"Martorii patimilor" propune o viziune ce depășește relatările evanghelice, trăiri și stări psihologice.