Gog - Giovanni Papini

Polirom
Brosata (paperback)
 
57,99LEI
Univers
Brosata (paperback)
 
31,99LEI
Stoc epuizat
Polirom
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Socec & ...
Cartonata (hardcover)
Stoc epuizat
Socec & ...
Brosata (paperback)
Titlul orginal: Gog
Limba primei editii: italiana
Anul aparitiei primei editii: 1931
Editura la care a aparut: Socec & Co
Wikipedia: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gog_(roman)
Romanul satiric al scriitorului italian Giovanni Papini apare in anul 1931 si surprinde povestile imaginare ale milionarului Goggins (Gog). In calatoriile sale din intreaga lume intalneste si intervieveaza personalitati ca Henry Ford, Albert Einstein, Mahatma Gandhi, Sigmund Freud sau H. G. Wells. Intr-o zi, Gog ii preda, intr-un azil, naratorului toata colectia sa de interviuri...

Despre Gog - Giovanni Papini

Protagonistul romanului este Goggins (Gog), un milionar excentric ce a reusit sa adune o avere considerabila in timpul Primului Razboi Mondial. In incercarea de a trai experiente care sa ii alunge plictiseala, Gog si-a petrecut viata calatorind in toate colturile lumii si a ascultat povesti dintre cele mai absurde si nebunesti. 
Astfel, in deplasarile sale intalneste si intervieveaza nume grele ale vremii, printre care se numara George Bernard Shaw, Freud, Edison, Einstein, Henry Ford, H. G. Wells sau Lenin. 
Intr-o zi autorul se hotaraseste sa il viziteze pe prietenul sau Gog, internat in prezent la spitalul de psihiatrie. Cel din urma ii incredinteaza lui Papini jurnalul sau cu insemnari dezordonate si lipsite de fir cronologic pe care autorul ii promite ca il va restitui dupa citire. Insa nu mai are ocazia, Gog plecase intre timp din spital. Astfel, Papini decide sa il publice ulterior.
Asadar, intr-un mod satiric, volumul prezinta intalnirile dintre Gog si personalitati ilustre din domeniul literaturii, stiintei sau politicii din intreaga lume (ca Einstein, Ford, Dalai Lama sau Stalin) pe care le intervieveaza. 
Colectia lui Goggins include si alte tablouri din multe porturi pe care le viziteaza. Sunt ale unor oameni dintre cei mai bizari si ale unor locuri dintre cele mai ciudate. De pilda, intalneste un poet ce isi propune sa revolutioneze poezia prin incorporarea vocabularului intregii lumi si un artist ce sculpteaza in ...fum si a carei opera dispare pe loc. Mai mult, gaseste in Amsterdam un magazin ce are toate produsele confectionate din ramasite umane, de la scrumiere din oasele degetelor la coliere din vertebre...
In cautarea distractiei de calitate dar si bizare, Gog intalneste sensul vietii, in aparenta simplu, care il va aduce in spitalul de psihiatrie si care ii va schimba totodata perceptia despre existenta.
Romanul se incheie cu vorbele lui Papini: Mi-e teama ca m-am inselat asupra lumii. Nu-i destul loc pentru mine. Ori poate ca m-am inselat asupra secolului. Adevaratii mei contemporani au murit de milenii sau trebuie sa se nască de acum inainte.
Sa fi fost aceste interviuri reale? 
De ce o satira din anii 1930 este si astazi pe placul tuturor? Pentru ca este de un umor specific umanitatii, perfect valabil si in epoca actuala.