Gargantua & Pantagruel - Francois Rabelais

-10%
Ion Creanga
Brosata (paperback)
20,99LEI 18,99LEI
Ion Creanga
Cartonata (hardcover)
 
15,99LEI
Stoc epuizat
Tineretului
Brosata (paperback)
Stoc epuizat
Tineretului
Brosata (paperback)
Titlul orginal: La vie de Gargantua et de Pantagruel
Limba primei editii: franceza
Anul aparitiei primei editii: 1532
Anul aparitiei primei editii romanesti: 1967
Editura la care a aparut: Pentru Literatura Universala
Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Gargantua_and_Pantagruel
'Gargantua si Pantagruel' este o colectie de cinci romane publicate intre anii 1532 si 1564 de scriitorul, medicul si renascentistul francez Francois Rabelais. Este o poveste despre doi giganti, Gargantua si fiul sau Pantagruel, scrisa intr-o maniera satirica, amuzanta si extravaganta. De asemenea, opera include multa eruditie si jocuri de cuvinte si adesea este comparata cu lucrarile lui Shakespeare si James Joyce.

Despre Gargantua & Pantagruel - Francois Rabelais

In 1532 Francois Rabelais publica Pantagruel, primul din seria de cinci volume despre ispravile unor uriasi iar ultima parte este publicata postum in 1564. In esenta, seria este o parodie la adresa romanelor care circulau la vremea respectiva cat si la adresa gandirii sfarsitului de era medievala (dascali neinteresati de noile orizonturi deschise de Renastere) si a bisericii (sunt satirizate interpretarile literare si obiceiurile preotilor din epoca respectiva).
Gargantua si Pantagruel este povestea gigantului Gargantua si a fiului sau, Pantagruel. Primul roman al seriei urmareste evenimentele fantastice din primii ani din viata lui Pantagruel alaturi de insotitorul sau, pungasul Panurge. A doua carte poarta cititorii in trecut, la genealogia tatalui lui Pentagruel, satirizand scolasticismul si metodele educationale depasite.
Al treilea volum este o critica la adresa invatamantului intelectual realizata indeosebi prin descrierea faptelor si vorbelor eroice ale lui Pantagruel iar in urmatoarea parte a seriei Pentagruel si Panurge pornesc intr-o calatorie catre Oracolul Sfintei Sticle din Cathay, prilej pentru satirizarea exceselor religioase. 
Ultima parte, cea mai amara, ii suprinde pe cei doi la templul Sfintei Sticle, unde urmeaza indemnul oracolului: Bea!